Сряда, 20 Април 2016 12:17

Български географски фестивал - Казанлък 2016 г.

На 15.04., преди официалното откриване на второто издание на Географския фестивал известният пътешественик и журналист Симеон Идакиев сподели с Казанлъшката публика една малка част от преживяванията си по света.
На следващия ден в Дома на културата в Казанлък се състоя тържествената церемония по откриването на Българския Географски фестивал 2016 г. -  част от представителите на организационния комитет изнесоха речи; бяха връчени плакети и подаръци за благодарност на местните организатори  и на проф. д-р Ангел Велчев за цялостни приноси в географската наука; ученици от Казанлък забавляваха препълнената зала  със своите таланти. След това проф. Румен Пенин и доц. Георги Бърдаров изнесоха географски презентации. При закрити врати в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе и квалификационния кръг за участие във финала на Географиадата.
На празничната вечеря участниците на фестивала от всички възрастови групи обмениха географски опит и се забавляваха с много песни и танци.
На другата сутрин се проведе индивидуално състезание "Разходка с изненади"  за най-младите участници – учениците, също семинар за учители „Нови възможности пред географското образование” и среща-дискусия за студенти на тема „Професионална реализация чрез география”. Финалът на отборното състезание „Географиада” предизвика голям интерес и емоция сред участниците и публиката. От десетте класирали се отбора за втора поредна година победители станаха „Морски пътешественици” от град Варна. С награждаване на победителите от всички мероприятия бе поставен и краят на този географски форум, в който участие взеха над 400 души.
По време на фестивала генералният спонсор и част от съорганизаторите имаха рекламни щандове, включително и Българското географско дружество. На това събитие БГД спечели много нови приятели.