Понеделник, 05 Април 2021 16:30

Нов образователен курс

В периода 15 януари – 19 март се проведе образователен курс „Практически умения за разработване на научна статия“ с преподаватели проф. Стоян Недков и ас. Христина Проданова.

Участници в курса бяха докторанти и млади учени от Национален институт по геофизика, геодезия и география при Българска академия на науките (НИГГГ-БАН), Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“.

По време на курса участниците усвоиха основните принципи на публикационния процес и придобиха практически умения за писане на научна статия като разработиха структура и съдържание за своя собствена публикация. Ето какво споделят те за участието си в курса:

„Структурата на курса, както и съдържанието му са смислени и много информативни. …курсът е полезен не само за докторантите, а и за по-израсналите в йерархията.“

„Да го оформите и публикувате/пуснете публично/промотирате - беше много полезен“

„За кратко време получих основни знания по темата, което иначе щеше да отнеме години. Разработен е на високо ниво и през цялото време се усещаше високата ангажираност на организаторите към процеса на обучение.“

„Благодаря ви, че споделяте с нас вашето знание и ни помагате да станем по-добри в работата си!“

Курсът се провежда в два тематични модула – „Базова информация за публикационния процес“ и „Елементи на научната статия“. Първият модул на курса включва основните положения в процеса на научната публикационна дейност:

  • практическите стъпки в научния процес,
  • световната система за публикуване,
  • видовете публикации и техните особености,
  • принципът на работа на научните списания,
  • процесът на научно рецензиране.

Вторият модул включва детайлна теоретична информация и практически упражнения върху:

  • структурата и елементите на научната статия,
  • етапите, през които преминава разработката на всеки от тях.

---

Ако и Вие имате нужда да подобрите уменията си като се включите в образователния курс „Практически умения за разработване на научна статия“, може да се свържете с преподавателите до 30 април на: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.