Понеделник, 22 Март 2021 15:31

Успешен старт на Иширковите дни за 2021 г.

На 19 март 2021 г. журналистът, пътешественик, автор и водещ Симеон Идакиев разходи виртуално зрителите по света и всичко в него. Събитието на Българското географско дружество бе организирано в партньорство с Геолого-географски факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Национален институт по геофизика, геодезия и география при Българска академия на науките (НИГГГ-БАН) и Географ БГ и е първото събитие в рамките на „Иширкови дни“ за 2021 г.

Датата и гостът не бяха избрани случайно, уточни модераторът на събитието проф. Стоян Недков (научен секретар на НИГГГ-БАН и председател на БГД в периода 2014-2018 г.). Преди 123 години (на 19 март 1898 г.), Анастас Иширков изнася първата академична лекция по география в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а г-н Симеон Идакиев е почетен член на Дружеството, носител на орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен, автор на множество публикации, книги, филми и голям приятел на географията.

Увлекателното околосветско пътешествие събра общо над 130 български зрители от страната и чужбина в онлайн платформата Zoom и социалната мрежа Facebook, откъдето събитието се предаваше на живо. Десетките поздравителни коментари и благодарности от публиката за специалното събитие, с което почетохме просветителското дело на първия български географ, са вдъхновение да организираме още подобни географски срещи.

---

Програмата на събитията за Иширкови дни 2021 г. включва:

  • 19.03. – Виртуална среща с пътешественика Симеон Идакиев
  • 05.04. – Отбелязване рождената дата на А. Иширков
  • 09.04. – GeoNight2021
  • 15.04. – Представяне на Сборник доклади от Студентска сесия
  • 22.04. – Уебинар по случай Деня на Земята

---

За информация, новини и предстоящи събития следете уебсайта на Българското географско дружество (http://geography.bg/), официалната страница в Facebook (https://www.facebook.com/geography.bg) и Twitter (https://twitter.com/bgd_100).