Събота, 24 Октомври 2015 20:57

ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ

Българско географско дружество с дълбока скръб съобщава, че на 22.10.2015 г. на 82-годишна възраст почина почетният председател на дружеството проф. Петър Петров

 

Професор Петров Петров беше дългогодишен председател на Българското географско дружество и инициатор на възстановяването на неговата дейност през 2014 г. От тогава е почетен председател на дружеството и за нас, неговите членове, той завинаги ще остане такъв в нашите спомени и в сърцата ни. По време на дългия си професионален път в Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски” той се утвърди като уважаван преподавател, който даваше много както на студентите, така и на своите колеги. Проф. Петров прокара пътя на ландшафтологията в българската географска наука. Той създаде първата ландшафтна карта на България и написа първият учебник по ландшафтознание. , Значим е приносът му към нашата научна и професионална общност и затова и загубата на такъв учен и колега е много тежка. Неговият професионализъм, ерудиция и отдаденост бяха и остават пример за истинския смисъл на професията Географ. 

Поклон пред достойният и отдаден на науката живот на проф. Петър Петров!

Благодарим ти Професоре!

Опелото в негова памет ще се състои от 12:00 часа на 25 октомври 2015 г ., неделя в Храм "Св. Вмчк. Георги Победоносец" , бул."Патриарх Евтимий" 90.