Четвъртък, 07 Януари 2021 15:15

„Океанска приказка“ от Владимир Караджов

Любопитната история на ванилията – най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте стана причина да започна работа върху втората си книга?

Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

След двегодишна изследователска и писателска работа, любопитната история е вече готова и очаква своите откриватели. Това е нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на моята фантазия.

Книгата бе написана изключително под въздействието на музиката на Ману Чао и легендарната китара на Маджид. Слушах ги стотици часове наред, потапяйки се в духа на Южна Америка, Мексико и Испания. Мое истинско вдъхновение за перфекционизъм и внимание към детайла бе ангелогласният Димаш Кудайберген.

“Океанска приказка” разказва необичайната история на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на едно необятно съкровище да достигне до всички хора по Земята. Съкровището всъщност е един от най-любимите продукти на хората и един от най-скъпите, дори и днес. То е най-популярната подправка на света.

От незапомнени времена малобройно индианско племе е единственото, което притежава екзотичната стока, без да подозира на какво дължи тази чест.  С настъпването на Великите географски открития съкровището става известно и на хората в Европа и бързо се превръща в тяхна любима подправка и наслада в живота. Започват опитите за масово разпространение на необикновения продукт по целия свят. Но всички те са неуспешни. Мнозина се провалят в усилията си да разрешат задачата – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. И така – цели 300 години. Накрая световният проблем бива победен от едно дете.

Като автор на „Океанска приказка“ и доктор по география, дотолкова държах на научната фактология, че освен собственото ми двугодишно изследване по темата, поканих и експерт – доцент по зоология и ботаника. Пълната достоверност и участието на научен консултант правят „Океанска приказка“ единствена по рода си сред всички приказни творби по света.

От автора

 

Илюстратор на „Океанска приказка“ е Биляна Караджова, част от чиито илюстрации споделяме тук:


 

От 6-ти януари книгата се разпространява онлайн и на място в избрани книжарници. Повече информация може да откриете тук: https://vladimirkaradzhov.wordpress.com/okeanska-prikazka/?fbclid=IwAR3n_-y04E6sXH_uZhwfgxHdfZ_TurHGxeOTlQYLJgUrkCdZoCpKnaUfVdI

 

***

Владимир Николов Караджов е доктор по икономическа и социална география, университетски преподавател и писател. Главен асистент в катедра „География, екология и опазване на околната среда“ към Югозападен университет „Неофит Рилски“ – гр. Благоевград. Автор на книгата „Етиопска приказка“ – най-превежданата българска книга за 2018 година.

Член на Българското географско дружество, Съюза на учените в България и Асоциацията на професионалните географи и регионалисти. Член на Global Social Service Workforce Alliance (GSSWA) и на Международния географски съюз (International Geographic Union – IGU) – към Комисията за глобални промени и човешка мобилност (Commission on Global Change and Human Mobility – GLOBILITY).

Научни интереси: Демография, Социална география, Икономическа география, Население, Селища, Миграции на населението, Демографска политика, Мобилност, Урбанизация, Регионално развитие, Устойчиво развитие, Туризъм, Транспорт, SWOT анализ, Геополитика, Икономика, Социология, Методика на обучението по география, Педагогика на обучението по география, Практически и теренни занимания.

Преподавани дисциплини: География на населението и селищата, Социално-икономическа география, География на транспорта, География на туризма, География на населението и селищата на България, Социално-икономическа география на България, Основи на икономическата и социалната география, Планиране и регионална политика, Основи на регионалното развитие, Териториално и селищно устройство, Регионална география на България, География на Балканските страни, Алтернативен туризъм, Културният туризъм в обучението по география, География на етносите и религиите, География на производството и обслужващата сфера, География на страните, География на Европейските страни, Теоретични основи на географските изследвания, История на географското познание, Климатология, Методика на обучението по география, Хоспитиране по география, Текуща педагогическа практика по география, Преддипломна педагогическа практика по география, Учебна практика по география, Теренна учебна практика по география.