Вторник, 05 Май 2020 19:02

„Бележити български географи на ХХ век“ – четете в сп. „Известия на БГД“

Уважаеми читатели на сп. „Известия на Българското географско дружество“,

Имаме удоволствието да представим на Вашето внимание тематичния том 42 – „Бележити български географи на XX век“, който се посвещава на:

  • 150-годишнината на Българската академия на науките;
  • 70-годишнината на географските изследвания в БАН;
  • 10-годишнината от създаването на Националния институт по геофизика, геодезия и география.

На тези забележителни годишнини бе посветена и проведената на 29 ноември 2019 г. в НИГГГ-БАН научна сесия „Бележити български географи на ХХ век“, докладите от която са намерили място на страниците на този сборник.

В том 42 на сп. „Известия на Българското географско дружество“ са представени общо 26 статии, посветени на приноса на национални научни институции и на отделни видни географи за развитието на географската наука през ХХ век. Статиите проследяват жизнения път и научното творчество на 24-ма учени, между които са имената на основателите на географската наука и на географските научни институции в България, както и на някои от техните достойни ученици, работили до края на ХХ век.

Редакционната колегия изказва своята благодарност към всички автори на статии в този сборник за задълбочената и съвестна работа върху текстовете!

Благодарим на своите читатели и на авторите за доверието и обратната връзка, която ни давате!

***

Понастоящем списанието е включено в базите данни на ROAD, Google Scholar, COBBIS (BG), World Cat и НРС на НАЦИД.

Редакцията приема ръкописи за публикуване по всяко време на ел. адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Разпространението на списание „Известия на БГД“ се осъществява он-лайн в пълноцветна версия, чрез официалния сайт на Българското географско дружество, а лимитиран брой черно-бели книжки се отпечатват и депозират в НБКМ и избрани университетски и регионални библиотеки.

Предвид специалната тематика на том 42, бе взето решение да се предостави възможност на читателите, които желаят, да заявят предварително екземпляр от печатното издание! За повече информация и заявки, свържете се с редакцията на ел. адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

***

Том 42 на сп. „Известия на БГД“ е наличен тук.