Сряда, 11 Април 2018 10:01

Фестивал събира българските географи в Русе

На 21 и 22 април 2018 г. за четвърта поредна година ще се проведе Българският географски фестивал, като тази година домакин е град Русе. Събитието популяризира географското познание и е най-голямото по рода си. В него се очаква участие да вземат няколкостотин души от цялата страна.

Уникалният формат на фестивала позволява на едно място да се съберат представители на академичната география, бизнес предприемачи, учители, ученици, студенти, представители на неправителствени организаци и др. Мисията на фестивала е свързано именно с установяването на мостове между отделните проявления на географията в нашето общество – образование, бизнес и наука.

Фестивалът вече е традиция, пролетно събитие, което стотици ученици, учители и почитатели на географията очакват с нетърпение. Причината за техния ентусиазъм е ясна – Българският географски фестивал създава страхотни емоции, незабравими спомени и много смисъл“, споделя Димитър Желев от Географ БГ.

Програмата на фестивала включва научно-популярни презентации и изложби, ученичически състезания по уникални за България за формати, демонстрационни щандове. Тази година в програмата е предвидена и демонстрация на дронове във връзка с тяхната изследователска роля в географската наука. Сред презентаторите на фестивала тази година утвърдени учени и изследователи като проф. Христо Пимпирев, доц. Георги Бърдаров, доц. Стелиян Димитров.

Фестивалната програма започва от 10:00 ч. 21 април и продължава до 12:30 ч. на 22 април 2018 г. Основната част от събитията ще бъдат проведени в Доходното здание на град Русе. Като предфестивално събитие на 20 април вечерта от 18:00 ч. в зала „Европа“ на Доходното здание гражданите и гостите на Русе ще могат да посетят срещата-разговор с известния жунралист Симеон Идакиев и с географа писател доц. Георги Бърдаров.

Съорганизатори на географския фестивал са Географ БГ - победители в Промяната 2016/2017 (най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация „Промяната” (част от мрежата на Reach for Change), община Русе, Българското географско дружество и СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“. Спонсор на събитието е издателство „Булвест 2000“. Фестивалът се осъществява с подкрепата на РУО – Русе, и в партньорство с Reach for Change Bulgaria, National Geographic България, Geographica Ltd, Български антарктически съюз, хотел „Рига“, хотел „Дунав“, Here Bulgaria, Издателство „Атласи“, Уикипедия България, Център за иновации и компетентности, Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и катедра „География“, Исторически факултет ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и др.

Подробната програма на Българския географски фестивал – Русе 2018, можете да откриете в сайта на Географ БГ (www.geograf.bg).