Сряда, 09 Март 2022 10:46

Конкурс за нощна географска снимка

Българското географско дружество обявява конкурс за нощна географска снимка като част от програмата на “Geo Night in the City of Tsars”, който ще се проведе на 1 април 2022 г. Конкурсът се провежда за втора поредна година по повод на VI-то издание на международната инициатива – Нощ на географията (Geo Night). От 2018 г. Българското географско дружество е официален партньор със събития от българска страна.

Регламент:

В конкурса могат да участват български граждани с до 3 бр. авторски снимки.

Снимките трябва да представят географски обекти или явления, като основното изискване е те да са заснети през нощта. Може да представят български обекти, както и обекти в чужбина. Снимките трябва да имат заглавие, да са придружени от кратко описание и имена на автора. Позволени са минимални корекции, като засилване на контраст, светлосенки и т.н.

Всички изпратени снимки ще бъдат споделени публично в тематични албуми в официалната страница на Българското географско дружество във Facebook: https://www.facebook.com/geography.bg. Там ще се проведе първият кръг от гласуване за най-добра нощна географска снимка за определените 3 категории (за ученици, за студенти и за възрастни). Специално жури ще извърши независимо паралелно оценяване на снимките. Резултатите ще бъдат обявени по време на събитието GeoNight in the “City of Tsars”, което ще се състои онлайн и ще се предава на живо в страницата на БГД във Facebook.

Участниците ще се състезават в три възрастови категории:

  • За ученици;
  • За студенти;
  • За възрастни.

Срок за изпращане на снимките: 23 март, до 17:00 ч.

Адрес за изпращане: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

***

Бонус: Освен тези 3 снимки, по повод на Международната година на карста (2021-2022), на участниците се предоставя възможност да изпратят и до 3 бр. снимки на обекти на подземния или повърхностен карст като пещери и други атрактивни карстови форми. Тези снимки няма да бъдат награждавани от БГД, но ще бъдат споделени в албум с цел популяризиране на карстовия релеф. Най-добрите от тях по преценка на журито на конкурса на БГД ще бъдат изпратени за участие в Международния конкурс „Карст под защита – дар за поколенията“, заявки за който се събират до 29 април (http://prokarstterra.bas.bg/competition/).